Yaz Aylarında Beslenmemizde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İçindekiler

    Yaz aylarında artan sıcaklığın etkisiyle, vücudumuzun su ihtiyacı artar ve metabolizma artan vücut ısısına uyum sağlamaya çalışır. Bu mevsimde beslenme, susuz kalmamızı engellemek ve kaybedilen mineralleri yerine koymak için önemli bir rol oynamaktadır. Sıcak havalarda yeterli su tüketmediğimizde; halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, dudaklarda kuruluk, cilt kuruluğu gibi dehidratasyon belirtileri yaşayabiliriz. Bunları önlemek için yaz sıcaklarında sağlıklı beslenme planımızı oluşturmalıyız.

    Yaz Aylarında Beslenmemizde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    1.Dehidratasyonu Önlemek

    Artan sıcakların etkisiyle vücudun su ihtiyacı artmakta ve vücuttan su kaybı normalden daha fazla olmaktadır. Burada kaybedilen sıvı ve mineralleri yerine koymak için ilk adım yeterli sıvı almaktır. Vücutta yetersiz su olduğunda, organlar ve sistemler düzgün çalışamaz. Bu da dehidratasyona yol açmaktadır. Sık yaptığımız yanlışlardan biri, su yerine çok fazla çay ve kahve tüketmektir. Sıvı ihtiyacı ve su ihtiyacı farklı kavramlardır. Günlük olarak yetişkin bir bireyin su ihtiyacı 2-2.5 litre arasındayken, sıvı ihtiyacı 3.5-4 litre arasındadır. Çay, kahve, çorba, meyve suyu, maden suyu ve ayran gibi içecekler su yerine değil, sıvı yerine geçmektedir. Yapılan yanlışlardan bir diğeri ise çoğunlukla susuzluk hissinin açlık ile karıştırılmasıdır. Sıcak havalarda suyu cam şişede yanımızda bulundurmak sağlıklı olacaktır. Kaybedilen minerallerin yerine konması için özellikle içeceklerimize maden suyu eklemek ya da maden suyu içmek faydalı olacaktır. Su içmeyi sevmeyenler için, mevsimine göre taze meyve ve sebzelerle suyu tatlandırmak önerilebilir.

    2.Meyve Porsiyonuna Dikkat!

    Yaz meyvelerinin daha çok tercih edilen ve sevilen meyveler olması, porsiyon kontrolünü daha önemli hale getirmektedir. Özellikle karpuz ve kavun gibi şeker oranı yüksek meyveler günde 2-3 ince dilimi geçmeyecek şekilde porsiyonuna dikkat edilerek tüketilmelidir. Fazladan kalori almamak ve sağlıklı beslenme tanımına uyan bir beslenme modeli için; yeşil eriği tuzla birlikte, çileği ise şekerle birlikte tüketmemeliyiz. Taze meyveler içeceklere eklenerek yaza özel, serinletecek içecek tariflerini deneyebilirsiniz.

    3.Hazır Yiyeceklerden Uzak Duralım

    Özellikle sıcak havalarda dışarda bekleyen hazır yiyecekler besin zehirlenmelerinin sıklığını arttırmaktadır. Et, tavuk, balık gibi yiyecekler havaların ısınmasıyla daha kolay bozulabilir ve tüketildiklerinde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu gibi yiyeceklerin tüketimine ve tazeliğine dikkat etmeliyiz. Yaz aylarında dışarda bekleyen; su, paketli ürünler, soğuk içecekler gibi gıdaları tercih etmemeliyiz.

    4.Şekerli Gıdalara Alternatifler

    Yazın tükettiğimiz dondurmalar, şekerli soğuk içecekler, serinletici atıştırmalıklar fazla kalori almamıza ve yetersiz beslenmemize yol açmaktadır. Özellikle yumuşamış, taze tüketilemeyecek meyveleri buzlukta bekleterek bu meyvelerden dondurma yapmak sağlıklı bir alternatif olacaktır. Şekerli içecekler, soğuk sütlü kahveler yerine; evde meyve ve sebzelerle hazırlanmış içecekler tüketilmelidir.

    Antioksidan Deposu Serinletici İçecek

    • 5-6 dilim kök zencefil
    • taze nane yaprakları
    • 5-6 adet çilek
    • dilimlenmiş 1 limon
    • 1 şişe maden suyu (20 cl)
    • 3 bardak su

    *Malzemeleri 3 bardak suya ekleyip, dolapta bekleterek soğuk içebilirsiniz.

     

    Hızlı İletişim Merkezi

    Merhaba,
    Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

    Bize Mesaj Gönderin En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.

    İletişim Formu

    Formu doldurun, sizinle en hızlı şekilde iletişime geçelim.

    Whatsapp'tan Bize Ulaşın.

    Bir konuşma başlatmak için kamera uygulamanızla tarayın veya QR kodunu tıklayın.

    Sağlığınıza ve güzelliğinize dair her adımda yanınızdayız; saç tedavilerinden cilt yenilemeye, bölgesel incelmeden sigarayı bırakmaya kadar uzmanlıklarımızla hayatınızı daha iyi bir şekilde yaşamanıza yardımcı oluyoruz.
    Menü
    Whatsapp
    Duyurular
    İletişim